Huizen, Renoveren

Renoveren

Restaureren, verbouwen en renoveren. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze werkzaamheden? Welnu, renoveren is een afgeleide van het Latijnse woord ‘renovare’ en dat zoiets als vernieuwen betekent. Met renoveren wordt dan ook het vernieuwen van panden bedoeld. Door te renoveren wordt het pand aangepast aan de huidige normen en maatstaven zoals die nu aan een pand worden gesteld. Met name voor de renovatie van monumentale panden gelden strenge eisen.

 

Unieke sfeer aan elke stad of dorp

Elke dorp of stad heeft wel een of meerdere monumentale panden. Ook deze panden dienen onderhouden te worden en geven een unieke sfeer aan elke stad of dorp. Dergelijke panden mogen ook nooit zomaar gesloopt worden. Soms dienen deze panden als er bijvoorbeeld scheuren in de muur zijn ontstaan aangepakt worden. Renoveren is dan de beste optie, ook als een pand niet meer aan de gestelde veiligheidseisen meer voldoet.

Renoveren

Centrale verwarming in plaats van een open haard

Tijdens het renoveren worden zaken die niet voldoen aan de levensstandaard van nu meteen ook aangepakt. Zo kan renoveren betekenen dat er een centrale verwarming aangelegd wordt in plaats van de aanwezige open haard of de gaskachel. Renoveren kan ook betekenen dat de isolatie verbeterd wordt om het pand zo energiezuiniger te maken. Overigens is het renoveren van monumentale panden een vak apart dat alleen door specialistische bouwbedrijven gedaan mag worden.

 

Geen kunststof in monumentale panden, kozijnen gewoon nog van hout

Tijdens het renoveren worden diverse vakmensen ingezet. Dan moet je denken aan voegers om aan de buitenkant nieuwe voegen aan te brengen en timmermannen. Monumentale panden mogen niet voorzien worden van kunststof en daarom zijn kozijnen nog steeds van hout en is er steevast genoeg werk voor de timmerman. Ook worden metselaars ingezet, die tijdens het renoveren vaak moeten werken met oude stenen. Er zijn speciale renovatie metselaars, dit zijn echte vaklieden.

 

Rekening houden met de oorspronkelijke staat van het pand tijdens werkzaamheden

De metselaars die ingeschakeld worden tijdens deze werkzaamheden moeten niet alleen met oude stenen werken, maar zullen in exact hetzelfde verband metselen als de rest van de woning. Renovatie Metselaars zijn daarom vaklieden. Ook elektromonteurs zijn vaak onmisbaar, zoals niet zelden ook glaszetters, schilders, tegelzetters en vloerleggers actief zijn bij renovaties. Bij hun werkzaamheden zullen al deze vakmensen rekening moeten houden met de zogenaamde oorspronkelijke staat als het een monument betreft. Renoveren kan overigens ook plaatsvinden bij panden die niet als monument bestempeld worden, dan gelden uiteraard veel ruimere richtlijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *