Geen categorie

Wat heb je nodig voor een duurzame woning?

Duurzame woning

 

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de duurzaamheid van onze woningen. Dat is een goede ontwikkeling want een betere wereld begint echt bij onszelf. In onze woningen kunnen we flinke stappen zetten qua duurzaamheid, maar je zult wel moeten weten waar deze winst te boeken is. Voor het behalen van een duurzame woning zijn er allerlei maatregelen die je zelf kunt nemen. Dit kunnen grote investeringen zijn, maar ook kleine aanpassingen die met minimale moeite een grote verbetering opleveren. Je bespaart er energie mee én je draagt bij aan een duurzame wereld!

 

Eenvoudige tips voor een duurzame woning

 

Isolatie

Men denkt bij isoleren van de woning vaak aan ingrijpende verandering, maar met een paar kleine maatregelen kun je jouw woning ook al een stuk beter isoleren. Goede isolatie begint met het voorkomen van tocht en warmteverlies. Dit kun je bereiken door tochtkieren goed te dichten met tochtstrips, deuren goed dicht te houden en gordijnen voor de ramen te hangen.

 

Effectieve verwarming

De meeste moderne woningen zijn uitgerust met een centrale verwarming, maar deze zijn niet altijd even efficiënt. Veel mensen hebben warmteverlies van hun verwarming. Zorg voor een regelmatige ontluchting van de verwarming, gebruik radiatorfolie om warmteverlies tegen te gaan en zet de verwarming uit in kamers waar dit niet nodig is.

 

Investeringen in een duurzame woning

 

Zonnepanelen

Qua duurzame investeringen zijn zonnepanelen toch wel de meest populaire keuze. Door zonnepanelen te laten plaatsen op jouw dak, wek je zelf zonder enige moeite energie op. Je bespaart zo op jouw maandelijkse kosten en je maakt voortaan gebruik van hernieuwbare zonne-energie.

 

Isolatie

Er zijn talloze manieren om het huis beter te isoleren en sommige maatregelen vergen wat meer investering en moeite dan andere. Door de muren en het dak goed te laten isoleren, kun je enorm besparen op jouw energierekening en het energieverlies thuis beperken. En voor het isoleren kun je gebruik maken van allerlei duurzame materialen, zoals hennep, wol en houtvezels.

 

Beglazing

Tegenwoordig worden huizen standaard uitgerust met dubbel of triple glas, maar vooral in oude huizen laat de beglazing nog wel wat te wensen over. Hierdoor is de isolatie in huis niet optimaal en heb je vaak ook nog eens geluidsoverlast van buiten. Investeer als het even kan in triple glas of HR++ glas voor betere isolatie in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *